
O sa pleci si tu? Despre frica de abandon care ne saboteaza iubirea.
July 1, 2025
A gandi in alb si negru – cum ne saboteaza gandirea polarizata
July 8, 2025De ce ne dorim atat de mult conexiune, dar fugim cand ea devine prea reala
Sunt oameni care viseaza la intimitate in timp ce trag draperiile inainte sa se lumineze bine afara. Care spun „imi doresc pe cineva care sa ma cunoasca cu adevarat”, dar simt o neliniste imediat ce cineva incepe sa observe prea mult. Ne dorim apropiere, dar odata ce cineva se apropie cu adevarat, ceva in noi da inapoi. E un dans straniu – cu un pas inainte si doi inapoi – intre nevoia de a fi vazut si frica de a fi expus.
Traim intr-o lume in care vulnerabilitatea e romantizata pe Instagram, dar temuta in viata reala. Unde ni se spune „fii autentic”, dar nimeni nu ne invata cum sa fim in siguranta cand ne aratam ranile. Ne ascundem sub masti sociale, filtre de protectie si replici pregatite pentru a evita exact ceea ce ne-ar putea conecta mai profund.
Acest articol e pentru tine, daca:
• ai spus macar o data „vreau o relatie reala”, dar ai inchis telefonul cand cineva chiar ti-a scris;
• te-ai simtit singur, desi esti inconjurat de oameni;
• ai fost acuzat ca esti distant sau rece, desi in interior simti prea mult;
• ti se pare greu sa arati ce simti pentru ca ai impresia ca odata ce o faci, o sa pierzi controlul;
• simti ca e ceva defect la tine pentru ca nu stii cum sa ramai deschis cand vine vorba de emotii.
Nevoia de intimitate nu e un moft. E ceva profund uman. Dar ce facem atunci cand exact ceea ce ne dorim cel mai mult pare sa ne sperie cel mai tare?

De ce tanjim dupa intimitate
Oricat de mult ne-am mandri cu independenta noastra, cu faptul ca „suntem bine si singuri”, adevarul e ca niciun om nu functioneaza pe baterii emotionale proprii. Toti tanjim, mai devreme sau mai tarziu, dupa un loc in care sa putem lasa armura jos. Un loc unde sa nu fim doar „eficienti”, „adulti responsabili” sau „ok din toate punctele de vedere”, ci pur si simplu… oameni. Cu emotii, ganduri incurcate, dorinte stangace si zile in care ne vine sa ne bagam sub patura si sa nu mai raspundem la nimeni.
Intimitatea nu e despre a fi lipiti de cineva non-stop. Nu e nici despre a da raportul zilnic cu ce ai facut si ce-ai simtit. Intimitatea e despre spatiul acela subtil, in care stii ca poti fi tu fara sa te cenzurezi. Ca poti sa spui „am avut o zi groaznica si nu stiu ce sa fac cu mine” si celalalt sa nu incerce sa te repare, ci doar sa ramana acolo. Sa taca cu tine. Sa fie prezent.
Este acel tip de relatie in care nu te simti in pericol cand esti sincer. In care simti ca ai loc, ca nu trebuie sa demonstrezi nimic, ca nu trebuie sa te „abtii ca sa nu strici totul”. E spatiul in care imperfectiunea ta nu devine un motiv de respingere, ci un mod de apropiere.
Studiile arata ca oamenii care se simt conectati emotional traiesc mai mult, sunt mai sanatosi si mai rezistenti la stres. Da, chiar si sistemul imunitar functioneaza mai bine cand simti ca apartii cuiva. Psihologul Susan Johnson, specializata in terapia cuplurilor, spunea ca „o conexiune emotionala sigura este ancora noastra in fata anxietatii vietii”. Cu alte cuvinte, cand stim ca nu suntem singuri, nu ni se mai pare ca totul depinde doar de noi.
Si poate cel mai frumos lucru despre intimitate e ca ne da voie sa fim – nu „cei mai buni”, nu „pregatiti pentru orice”, ci doar... noi. Iar cand suntem noi insine si cineva ramane langa noi, abia atunci incepe vindecarea reala. Si linistea aia pe care niciun succes profesional nu o poate aduce.

De ce ne e atat de frica sa ne aratam cu adevarat
Daca intimitatea e atat de minunata si hranitoare, de ce o ocolim ca si cum ar fi un cactus emotional cu tepi ascunsi? De ce, atunci cand cineva chiar ne intreaba „cum esti?”, ne vine sa spunem automat „bine, tu?” in loc sa recunoastem ca poate n-am mai dormit de trei nopti si ca avem o neliniste in piept pe care n-o putem numi?
Pentru ca vulnerabilitatea – desi frumoasa in teorie – in practica e… infricosatoare. Sa te arati cu adevarat inseamna sa-ti dai jos scuturile. Sa renunti la zambetul diplomatic, la replicile calculate si la „sunt o persoana echilibrata care nu are nevoie de nimeni”. Inseamna sa spui, uneori printre dinti: „mi-e frica sa fiu respins. Sau sa nu fiu suficient. Sau sa fiu prea mult.”
Frica asta vine rareori din prezent. De cele mai multe ori, are radacini vechi. Poate ai crescut intr-un mediu in care emotia era „prea galagioasa” – si ti s-a spus sa nu plangi, sa nu simti atat, sa nu exagerezi. Poate ai invatat ca daca arati ce simti, oamenii pleaca. Sau se supara. Sau se indeparteaza. Si atunci ai tras concluzia logica (emotionala, nu rationala) ca cel mai bine e sa-ti porti sufletul in buzunarul interior al hainei, inchis cu fermoar.
Uneori, frica de expunere e atat de subtila incat nici nu ne dam seama ca e acolo. Se mascheaza sub „nu am chef sa vorbesc acum”, sub „nu vreau sa-l ingrijorez pe celalalt” sau sub „lasa ca trece”. Alteori se transforma in atac preventiv: daca simti ca cineva se apropie prea mult, il critici, il respingi sau ii inchizi usa in nas emotional, doar ca sa nu fii tu cel lasat pe dinafara.
E o strategie de supravietuire. Dureroasa, dar logica. Pentru ca, in multe minti si inimi, intimitatea reala e asociata cu pericolul – pericolul de a fi vazut si respins, de a fi inteles si totusi parasit. Si e greu sa crezi ca poate fi altfel daca asta ai trait ani de zile.
Asa cum spune Brene Brown, „vulnerabilitatea nu este slabiciune; este curaj in forma sa cea mai pura”. Dar acest curaj nu vine la comanda. Vine cu timpul. Cu siguranta. Cu experiente noi care contrazic povestea veche ca „daca ma arat, voi fi ranit”.
Si da, stim cu totii ca partea aceea neprotejata din noi vrea sa iasa la lumina. Vrea sa spuna „uite cine sunt, cu tot cu indoieli si dorinte si emotii uneori coplesitoare”. Dar apare imediat si vocea cealalta – vocea prudentei, a ranilor, a experientei care spune „nu face asta, s-ar putea sa doară din nou”.
Adevarul e ca nu poti obliga pe nimeni (nici macar pe tine) sa se deschida emotional dintr-o data. Dar poti sa incepi sa intelegi frica asta. Sa-i dai un nume. Sa nu te mai rusinezi de ea. Pentru ca, oricat de paradoxal ar suna, primul pas spre intimitate e sa recunosti ca iti e frica de ea.

Cum arata conflictul in viata reala
Poate ca te regasesti in situatia in care te indragostesti – dar exact cand lucrurile devin serioase, te simti sufocat. Sau simti ca ai nevoie de afectiune, dar odata ce o primesti, devine insuportabil. Te retragi. Critici. Gasesti defecte. Poate chiar sabotezi.
Spui: „nu pot sa ma conectez cu nimeni cu adevarat”. Dar poate adevarul e ca nu poti sa ramai deschis suficient de mult incat sa vezi daca conexiunea e posibila. Pentru ca vulnerabilitatea pare un risc prea mare. Iar daca ai fost ranit in trecut, logica emotionala devine „mai bine fug acum decat sa fiu abandonat mai tarziu”.
Unii oameni folosesc umorul ca scut – glumesc tot timpul, chiar si despre lucruri dureroase. Altii devin ultra-critici cu sine sau cu ceilalti. Altii se retrag complet si spun ca „nu au nevoie de nimeni”. Dar toate aceste comportamente pot fi de fapt reactii la frica de a fi vazut cu adevarat.
Intimitatea nu e totul sau nimic
Multi dintre noi avem o idee cam hollywoodiana despre cum ar trebui sa arate intimitatea. Ne imaginam scene dramatice cu marturisiri lacrimogene, cu „asta sunt eu, cu toate imperfectiunile mele” rostite intr-un moment magic, dupa care celalalt ne ia de mana si ne spune ca nu ne va parasi niciodata. Cut. Muzica pe fundal. Fericire.
Dar viata reala nu functioneaza pe scenarii scrise de scenaristi cu talent la replici emotionante. In viata reala, intimitatea nu e o explozie. E un picur. Nu e un salt spectaculos, ci o punte construita pas cu pas – dintr-o privire, o intrebare, o clipa in care nu fugi.
Avem adesea impresia ca, daca vrem sa fim autentici intr-o relatie, trebuie sa ne dam jos toate mastile din prima. Sa ne „deschidem complet”. Sa fim 100% vulnerabili, sinceri, prezenti, disponibili emotional, constienti de toate fricile noastre si capabili sa le exprimam coerent si poetic. Si daca nu putem asta… mai bine nu ne aratam deloc. Ori totul, ori nimic.
Dar intimitatea adevarata nu functioneaza cu switch on/off. E o zona cu nuante. Nu trebuie sa-ti versi toata viata pe masa in prima saptamana de relatie. Nu trebuie sa te confesezi pana la os ca sa dovedesti ca esti autentic. Intimitatea sanatoasa inseamna dozaj. Ritm. Siguranta.
Poti sa fii sincer fara sa spui tot. Poti sa fii deschis fara sa fii dezgolit. Poti sa fii prezent in relatie chiar si atunci cand ai nevoie de spatiu. Nu trebuie sa alegi intre „ma arat complet” si „nu spun nimic”. Exista un intreg spectru intre cele doua – si acolo se intampla, de fapt, apropierea reala.
Imagineaza-ti intimitatea ca pe un dans. Uneori te apropii, alteori faci un pas inapoi ca sa-ti regasesti echilibrul. Uneori ai chef de dans, alteori iti trebuie un moment sa respiri. Si e perfect normal. Relatiile care rezista si cresc frumos nu sunt cele in care oamenii se lipesc emotional ca doua piese de Lego si raman asa pentru totdeauna. Sunt cele in care apropierea si distanta se ajusteaza cu respect, cu rabdare si cu multa comunicare sincera.
Sa inveti sa spui „aici pot sa fiu vulnerabil, aici inca nu” e o forma de maturitate relationala. Nu fugi de intimitate daca pui limite. Din contra – arati ca vrei o relatie construita, nu fortata.
Si poate cea mai eliberatoare idee este asta: nu trebuie sa fii „gata” pentru intimitate ca sa incepi sa o exersezi. Poti sa te apropii cu frica. Cu indoiala. Cu inima batand mai repede. Conteaza sa nu inchizi complet usa. Sa ramai acolo, in prag, suficient cat sa vezi ce se poate intampla daca ai mai lasa, din cand in cand, lumina sa intre.

Ce pot face daca mi-e frica sa fiu vulnerabil?
Incepe cu pasi mici. Spune ce simti in momente simple. Testeaza daca esti ascultat. Observa daca celalalt te intalneste cu empatie. Nu trebuie sa te expui complet – ci doar atat cat sa te simti viu, nu golit.
Cum imi dau seama cand retraiesc o frica veche, nu o realitate actuala?
Daca simti ca reactionezi disproportionat la gesturi mici – un mesaj intarziat, o privire, o gluma – intreaba-te: ce parte din mine s-a simtit nesigura acum? Uneori nu e despre ce se intampla, ci despre ce s-a intamplat.
Pot avea relatii apropiate daca am fost ranit in trecut?
Da. Dar vei avea nevoie de timp, de oameni blanzi, si poate de un spatiu in care sa inveti cum sa ai incredere din nou. Ranile relationale se vindeca tot in relatie – dar cu mai multa constienta si alegere de data asta.
Cum ajuta psihoterapia
Psihoterapia poate deveni primul loc in care vulnerabilitatea ta nu e pedepsita, ci intampinata cu rabdare. E locul in care poti sa spui „mi-e frica sa fiu vazut” si sa descoperi ca cineva ramane langa tine exact acolo. Fara sa te grabeasca. Fara sa te corecteze. Fara sa plece.
Relatia terapeutica devine un fel de teren de antrenament emotional – unde inveti ca nu orice deschidere duce la durere. Ca poti fi vazut si totusi acceptat. Ca poti simti si totusi fi in siguranta.
Cand lucrezi cu un terapeut, inveti sa te recunosti. Sa te vezi cu ochi mai blanzi. Si, poate cel mai important, sa incepi sa ai incredere in propriile tale emotii, in propriile reactii si in capacitatea ta de a fi aproape fara sa te pierzi.

Ce ne mai ajuta pe drumul asta?
In drumul spre o intimitate mai linistita si mai asumata, nu ne ajuta doar vointa. Nici doar dorinta. E nevoie si de sprijin, si de intelegere, si de practici mici care ne arata, zi dupa zi, ca se poate altfel. Uneori, intimitatea se invata din oameni care raman cand ar fi putut pleca. Alteori, din momentele in care nu ne mai rusinam ca avem nevoie.
Ne ajuta sa stim ca nu suntem singurii care simt ca li se strange stomacul cand trebuie sa spuna „mi-e dor de tine”. Ca nu suntem singurii care se panicheaza cand cineva ne iubeste exact asa cum suntem. Ca e uman sa vrem sa fim aproape si, in acelasi timp, sa ne temem de ce ar putea iesi la iveala daca ne lasam vazuti.
Ne ajuta sa normalizam ambivalenta. E ok sa te simti confuz. Sa vrei sa fugi si sa ramai in acelasi timp. Sa spui „te iubesc”, dar si „mi-e frica”. Nu esti slab daca simti emotii amestecate. Esti viu.
Ne ajuta sa ne inconjuram de oameni in care ne simtim mai putin judecati si mai mult intelesi. Relatii in care poti sa fii tu si cand esti amuzant si cand esti enervat. Si cand ai chef de vorba si cand vrei sa taci. Unde „nu stiu” e un raspuns acceptabil si „azi n-am chef de nimic” nu inseamna ca te vei trezi singur.
Ne ajuta sa avem rabdare. Pentru ca intimitatea emotionala nu e ceva ce bifezi ca la supermarket. Nu se intampla dupa trei intalniri si o conversatie profunda. Se construieste incet, cu gesturi mici si constante. Uneori, intimitatea nu vine in forma de declaratie spectaculoasa, ci in forma unui „te-am adus ceva dulce, stiu ca ai avut o zi grea”.
Ne ajuta sa ne oferim permisiunea de a fi vulnerabili pe bucati. Nu totul, nu dintr-o data, nu cu oricine. Ci acolo unde simtim ca e sigur, acolo unde inima nu se zbate doar ca sa supravietuiasca, ci si ca sa se bucure.
Si ne ajuta, poate mai mult decat orice, sa stim ca nu e nevoie sa fim gata. Ci doar disponibili sa ramanem prezenti in ceea ce traim – chiar si atunci cand e inconfortabil, nesigur, nou.

Cand inveti sa ramai
Intimitatea nu inseamna sa te dezbraci complet de toate mastile si sa spui „asta sunt eu, ia-ma sau lasa-ma”. Inseamna, mai degraba, sa incepi sa iti dai voie sa fii vazut – putin cate putin – acolo unde doare mai putin. Si sa observi ce se intampla cand nu mai pleci imediat ce cineva se apropie.
Poate nu vom ajunge niciodata sa ne aratam cu totul, complet vulnerabili, fara nicio frica. Si poate nici nu trebuie. Dar e ceva profund vindecator in momentul acela in care, desi ti-e teama, spui totusi adevarul. Cand ramai, chiar si cu inima tremurand. Cand nu mai inchizi usa din reflex, ci o lasi intredeschisa, suficient cat sa vezi ca nu toata apropierea raneste.
Intimitatea reala nu vine dintr-un discurs perfect. Nici dintr-o relatie perfecta. Vine din curajul imperfect de a fi tu. Cu ce simti, cu ce nu stii inca, cu ce ai invatat sa ascunzi, dar incepi sa arati.
„Ce nu s-a spus niciodata devine cel mai puternic obstacol in relatii.” Iar cand incepi sa spui – chiar daca vocea iti tremura, chiar daca nu gasesti cuvintele potrivite – ceva in tine se elibereaza. Iar relatiile tale devin, treptat, mai putin despre a fi acceptat pentru un rol, si mai mult despre a fi iubit pentru cine esti.
Iar daca simti ca nu stii cum sa incepi, dar vrei sa inveti, atunci poate psihoterapia poate fi acel prim loc unde nu trebuie sa te explici, sa performezi sau sa te grabesti. Un loc in care te intalnesti cu tine – si incepi sa descoperi ca vulnerabilitatea nu e un defect, ci poate cel mai curajos lucru pe care il poti face.
Si da, poate ca nu va fi usor. Dar va fi real. Iar din real, chiar si cu toate imperfectiunile lui, se nasc cele mai frumoase legaturi.