
Cum te poate ajuta psihoterapia online?
June 20, 2025
Ai voie sa ai o zi proasta – chiar daca altii o duc mai rau
June 24, 2025Terapia nu e magie – dar e un spatiu unde magia poate aparea.
Te-ai intrebat vreodata ce se intampla cu adevarat intr-o sedinta de terapie? Nu in filme, nu in seriale cu psihologi care par fie salvatori iluminati, fie personaje bizare cu caiete de notite si priviri patrunzatoare. Ci in realitate. Intre doi oameni care stau fata in fata (sau ecran in ecran), intr-o conversatie sincera, uneori haotica, alteori profund revelatoare.
Poate ca te gandesti de ceva vreme sa incepi terapia, dar nu stii la ce sa te astepti. Poate ti-e teama ca n-o sa stii ce sa spui, sau ca o sa fii judecat. Poate te sperie ideea de a da drumul controlului sau de a intra intr-un spatiu atat de... personal. Sau poate, dimpotriva, simti ca ai ajuns la capatul puterilor si speri ca un terapeut sa-ti ofere in sfarsit acel ceva care sa te ajute sa intelegi ce ti se intampla.
Indiferent din ce loc vii, e normal sa ai intrebari. Sa nu stii exact cum functioneaza procesul. Sa-ti imaginezi ca e nevoie sa ai o „problema serioasa” ca sa merite. Sau sa te intrebi cat va dura, daca te vei simti mai rau la inceput (spoiler: uneori da), sau de ce terapeutul nu-ti da sfaturi clare si directe, ca un prieten bun care „stie mai bine”.
Adevarul este ca psihoterapia e un proces. Uneori lent. Alteori provocator. Dar in esenta lui, e unul al intalnirii: cu un alt om, dar mai ales cu tine insuti. E o calatorie spre interior, care poate aduce claritate acolo unde e confuzie, sens acolo unde pare doar haos, si sprijin acolo unde ai fost obisnuit sa fii singur.
Terapia nu e o solutie rapida, nu e un discurs motivational si nu e un loc unde primesti „retete” pentru o viata mai buna. Este un spatiu sigur, in care poti sa gandesti, sa simti, sa plangi, sa taci si – treptat – sa te intelegi. „Cand cineva te asculta cu adevarat, te schimbi fara sa ti se ceara asta” – spunea Carl Rogers. Iar uneori, e suficient ca cineva sa fie acolo, cu tine, ca sa incepi sa vezi mai limpede.
Acest articol isi propune exact asta: sa demitizeze ce inseamna o sedinta de terapie, sa raspunda la intrebarile care probabil te macina inainte de a face pasul si sa iti ofere o perspectiva realista – dar blanda – asupra procesului terapeutic. Fara jargon, fara promisiuni false, fara „trebuie”.
Acest articol e pentru tine, daca:
– te gandesti de ceva vreme sa mergi la terapie, dar nu stii cum functioneaza concret procesul
– te intrebi daca „ai probleme suficient de mari” incat sa meriti sprijin
– ai fost deja la cateva sedinte si simti ca nu intelegi exact cum ar trebui sa se simta sau sa decurga
– te-ai saturat de sfaturi superficiale si ai nevoie de o schimbare reala, dar in ritmul tau
– vrei sa te cunosti mai bine si sa traiesti mai autentic, dar nu stii de unde sa incepi

Ce se intampla intr-o sedinta de terapie?
In cele mai simple cuvinte, o sedinta de terapie este un spatiu in care vii asa cum esti – cu gandurile tale, cu emotiile tale, cu ce ai in tine in acel moment. Nu trebuie sa ai un discurs pregatit. Nu trebuie sa fii „coerent” sau „interesant”. Terapeutul nu asteapta performanta, ci prezenta.
Sedinta poate incepe cu o intrebare blanda: „Cum ai fost in ultima vreme?” sau „Cu ce vrei sa incepem astazi?” Uneori vei vorbi mult. Alteori vei tacea. Exista sedinte intense si sedinte linistite. Uneori te simti usurat, alteori tulburat. Si toate acestea… sunt firesti.
Terapeutul nu este acolo ca sa te „corecteze” sau sa-ti spuna ce sa faci. Este acolo sa te asculte profund, sa observe tiparele care se repeta, sa puna intrebari care deschid drumuri. In cuvintele lui Irvin Yalom: „Terapia este o calatorie pe care o fac doi oameni, dar directia o da cel care sufera.”
De ce nu iti da terapeutul sfaturi?
Multi oameni se asteapta sa iasa din terapie cu un „plan de actiune” sau un set de reguli clare: fa asta, nu face asta. Dar terapeutul nu e un life coach si nici un guru. Rolul sau nu e sa-ti spuna cum sa traiesti, ci sa te ajute sa descoperi tu insuti ce anume are sens pentru tine.
Diferenta dintre consiliere, coaching si psihoterapie este tocmai aceasta:
– Consilierul te poate ajuta cu o decizie punctuala.
– Coach-ul se axeaza pe obiective clare si performanta.
– Terapeutul te insoteste intr-un proces mai profund de cunoastere si transformare.
Cand ti se da un sfat, s-ar putea sa-l urmezi – dar poate ramane ceva din tine care nu s-a schimbat cu adevarat. Cand descoperi tu insuti un raspuns, acel raspuns are puterea sa te schimbe.

Cum functioneaza procesul in timp?
Poate cea mai dificila parte a terapiei este rabdarea. Multi oameni vin asteptand o revelatie rapida, o solutie salvatoare. Dar psihoterapia nu e magie – e mai degraba ca o gradina: are nevoie de timp, de atentie, de lumina si de spatiu.
La inceput, procesul poate parea confuz. Parca nu stii „ce ar trebui sa simti”. Uneori, euforia primelor sedinte este urmata de stagnare sau disconfort. Asta nu inseamna ca „nu functioneaza”, ci ca incep sa se miste lucruri in profunzime. In cuvintele lui Carl Jung: „Schimbarea reala vine cand devenim constienti de inconstient.”
Terapia nu e doar pentru cei cu traume mari
Una dintre cele mai raspandite idei gresite este ca doar persoanele cu depresie severa, traume sau pierderi recente au nevoie de terapie. In realitate, terapia este pentru oricine vrea sa traiasca mai constient si mai autentic.
Poti merge la terapie pentru ca:
– simti ca „ai tot ce-ti trebuie”, dar tot nu esti fericit
– relatiile tale repeta aceleasi tipare dureroase
– ai momente de gol interior sau de neliniste fara motiv clar
– vrei sa intelegi de ce reactionezi atat de intens in anumite situatii
– ai nevoie de un spatiu doar al tau, unde sa nu fii judecat
Terapia nu e doar cand suferi – ci si cand vrei sa te intelegi mai bine
Terapia nu este doar un „serviciu de urgenta emotionala”. Este un spatiu de explorare. Uneori mergi acolo ca sa vindeci, alteori ca sa intelegi. Sa construiesti. Sa te reconectezi cu cine esti.
Autocunoasterea nu este un moft. Este baza unei vieti in care deciziile tale sunt alese, nu impuse de frici sau automatisme vechi. Terapia te ajuta sa devii constient de ceea ce simti, de ce simti si ce ai nevoie.
Cum spunea Rollo May: „Cel mai curajos act este sa fii tu insuti. Nu este deloc usor.” Dar este infinit mai eliberator decat sa traiesti dupa scenariile altora.

Raspunsuri la intrebari frecvente
„Ce fac daca nu stiu ce sa spun?”
Este una dintre cele mai comune temeri – si e perfect normala. Multi oameni intra in terapie cu gandul ca trebuie sa vina „pregatiti” cu ceva de spus. Adevarul este ca sedintele de terapie nu sunt un interviu si nu presupun performanta. Daca nu stii de unde sa incepi, poti spune exact asta. Terapeutul este acolo ca sa te intampine fix acolo unde esti, nu unde „crezi ca ar trebui sa fii”.
Uneori, dintr-o pauza sincera se nasc cele mai importante discutii. Cum spunea Virginia Satir: „Cel mai adesea, ceea ce oamenii au nevoie nu este o solutie, ci sa nu se simta singuri in ceea ce traiesc.”
„Ce se intampla daca plang?”
Plangi. Si este in regula. Plansul nu este un esec, ci un semn ca se misca ceva. In terapie, lacrimile nu sunt stanjenitoare, nu sunt judecate si nici nu trebuie oprite. Terapeutul nu te va grabi, nu te va invalui in fraze de incurajare goale, ci iti va tine spatiul cu respect si atentie. Cand o emotie este primita fara graba si fara rusine, incepe vindecarea.
„Ce se intampla daca tac?”
Timpul din terapie nu trebuie umplut. Uneori, tacerea spune mai mult decat o mie de cuvinte. Poate ca e vorba de o emotie greu de pus in cuvinte. Poate ca ai nevoie doar sa simti, nu sa explici. Terapeutul nu va forta ritmul, ci te va insoti in acel spatiu gol, dar plin de sens.
„Dar daca ma judeca?”
Aceasta este una dintre cele mai profunde frici – si vine adesea din istorii in care ai fost judecat, criticat sau invalidat. Dar terapia functioneaza tocmai pentru ca este un spatiu lipsit de judecata. Este o relatie diferita de toate celelalte – una in care esti vazut cu adevarat. Iar asta nu inseamna ca terapeutul va fi mereu de acord cu tine, ci ca te va intalni cu intelegere, nu cu etichete.
„Oare nu exagerez? Altii sufera mai mult…”
Comparatia durerii este inutila. In terapie, nu conteaza daca povestea ta e „mai usoara” decat a altuia. Conteaza ca e a ta. Si ca doare. Nu trebuie sa fii „destul de ranit” ca sa meriti ajutor. Daca ceva in tine cauta alinare, claritate sau sens, atunci este un motiv suficient.

Ce spun studiile despre eficienta psihoterapiei
Ideea ca „a vorbi despre ce simti te poate ajuta” nu e doar intuitiva – e sustinuta de zeci de ani de cercetare stiintifica. Psihoterapia a fost intens studiata in context clinic, iar concluziile sunt clare: functioneaza.
Un metaanaliza ampla publicata in Psychological Bulletin (Smith, Glass & Miller, 1980) a aratat ca persoanele care au urmat psihoterapie au fost mai bine decat 75–80% dintre cei care nu au primit niciun fel de tratament. Iar aceasta diferenta nu este doar statistica, ci reala – reflectata in starea lor emotionala, in relatii, in capacitatea de a face fata stresului sau de a lua decizii.
Un alt studiu, realizat de Lambert & Ogles (2004), a identificat factori comuni care contribuie la succesul terapiei:
– relatia terapeutica (increderea si alianta dintre client si terapeut),
– speranta si asteptarile pozitive (credinta ca schimbarea este posibila),
– insight-ul obtinut (constientizarea pattern-urilor si semnificatiilor),
– strategiile concrete de schimbare (tehnici invatate in proces).
Mai recent, cercetarile din neurostiinte au confirmat ca terapia nu doar „schimba ganduri”, ci chiar modifica structuri neuronale. Un studiu fMRI publicat in Molecular Psychiatry (2020) a demonstrat ca, in cazul depresiei, terapia cognitiv-comportamentala modifica activitatea in cortexul prefrontal medial – zona asociata cu autoreglarea emotionala si perspectiva asupra sinelui.
In psihoterapie psihanalitica, studiile longitudinale (de exemplu, Leichsenring et al., 2008) au aratat ca aceasta forma de terapie produce efecte profunde si durabile, chiar si la pacienti cu tulburari de personalitate sau suferinta emotionala cronica. Nu doar ca simptomele scad, dar si calitatea relatiilor si a vietii se imbunatateste semnificativ.
Un alt mit infirmat de cercetare? Ca terapiile scurte sunt intotdeauna „mai bune”. Adevarul este mai nuantat: terapiile scurte pot avea efecte rapide asupra simptomelor, dar terapiile de durata mai lunga (mai ales cele de profunzime, cum e cea psihanalitica) au rezultate mai durabile, cu risc redus de recadere. In cuvintele lui Jonathan Shedler (2010), psihoterapia psihodinamica „produce schimbari profunde care continua sa se dezvolte si dupa incheierea terapiei”.
Chiar si in mediul online, eficienta ramane comparabila cu terapia fata in fata. O metaanaliza publicata in World Psychiatry (Andersson et al., 2014) arata ca psihoterapia online este eficienta in tratamentul anxietatii, depresiei si stresului posttraumatic, mai ales atunci cand este sustinuta de un terapeut si nu e doar un program automat.
Pe scurt:
– Terapia functioneaza, indiferent de orientarea teoretica, atata timp cat exista o relatie buna si o implicare autentica.
– Eficienta ei este confirmata stiintific, atat in schimbarea simptomelor, cat si in transformarea personala.
– Schimbarile produse nu sunt doar „mentale”, ci si neuronale – creierul invata sa simta si sa raspunda diferit.
Iar dincolo de statistici, ramane ceva ce studiile doar sugereaza, dar nu pot masura complet: acel sentiment ca, in sfarsit, ai un loc unde poti fi tu, intreg, vulnerabil, sincer – si esti primit asa cum esti. Si uneori, asta este exact ce ai nevoie ca sa incepi sa te vindeci.

Cum te poate ajuta psihoterapia – exemple concrete
Daca ar fi sa rezumam in cateva cuvinte ce face psihoterapia, am putea spune asa: te ajuta sa intelegi de ce simti ceea ce simti si cum sa mergi mai bine prin viata, cu tot ce esti. Dar in practica, asta se traduce diferit de la om la om. Iata cateva exemple clare, reale si frecvente:
Ai relatii care te obosesc sau care se repeta dureros?
Poate ca in toate relatiile apropiate simti ca trebuie sa te justifici mereu, sa „meriti” atentia, sau sa fii mereu pe faza, ca sa nu se supere celalalt. Sau poate ca, indiferent de partener, ajungi mereu in acelasi impas: tu ceri mai mult, celalalt se retrage. In terapie poti explora de unde vin aceste patternuri – poate din relatia cu parintii, din dinamici vechi de validare, din teama de abandon – si poti invata sa ai relatii in care sa nu te pierzi, ci sa te simti vazut si in siguranta.
Te critici constant si simti ca nu esti niciodata suficient?
Acea voce interioara care iti spune ca n-ai facut destul, ca n-ai fost destul, ca n-ai voie sa gresesti – nu a aparut din neant. Poate ai invatat-o dintr-un mediu exigent sau dintr-un sistem familial in care afectiunea era conditionata. In terapie, nu primesti doar „validare”, ci incepi sa intelegi radacinile autocriticii si sa iti construiesti o voce interioara mai blanda si mai realista.
Ai dificultati in a-ti pune limite sau a spune „nu”?
Poate te simti responsabil pentru tot ce simt ceilalti. Poate ti-e teama ca vei fi respins daca nu te sacrifici. Sau poate nici nu stii exact ce simti, pentru ca te-ai obisnuit sa te pliezi mereu dupa nevoile altora. In terapie poti invata sa iti recunosti nevoile, sa-ti dai voie sa spui „nu” fara vinovatie si sa construiesti relatii mai sanatoase si mai echilibrate.
Ai perioade in care simti un gol interior inexplicabil?
Totul pare bine „pe hartie”: ai un job, prieteni, viata ta pare ok. Si totusi… ceva lipseste. Un sens, o bucurie autentica, o conexiune mai profunda. Acest gol nu este intotdeauna depresie – poate fi semnul unei vieti construite pe asteptarile altora, nu pe cine esti tu cu adevarat. Terapia devine un spatiu in care poti descoperi ce anume din tine a ramas nespus, nevazut, neauzit.
Te lupti cu anxietate, panica sau ganduri repetitive?
Cand mintea iti fuge in toate directiile, cand simti nodul in gat sau in stomac si nu stii de unde vine, terapia te poate ajuta sa intelegi ce semnal da corpul tau. Anxietatea nu este „dusmanul”, ci o alarma – uneori dereglata, dar semnificativa. In procesul terapeutic inveti sa te calmezi, sa reglezi emotiile si sa te reconectezi cu un sentiment de siguranta interioara.
Treci printr-o perioada de tranzitie?
Fie ca e vorba de o mutare, o despartire, pierderea unei persoane dragi, schimbarea carierei sau inceperea unei relatii – tranzitiile aduc nesiguranta. In terapie poti gasi un loc unde sa integrezi ceea ce se schimba, sa te intelegi mai bine in noul context si sa nu te pierzi in haosul aparent. E acel spatiu intre „ce a fost” si „ce va fi” – unde multe sensuri se pot clarifica.
Ai trecut prin traume sau experiente dificile si inca le simti in prezent?
Poate ca te gandesti: „a trecut, nu mai are de ce sa doara”. Dar trauma nu dispare pentru ca timpul trece. Ramane in corp, in reactii, in ganduri care se repeta, in relatii. Terapia te poate ajuta sa iti recunosti ranile, sa nu le mai negi sau minimizezi, si sa le oferi – poate pentru prima data – spatiul de a fi procesate in siguranta.
Vrei sa te cunosti mai bine si sa traiesti mai autentic?
Nu trebuie sa fii in suferinta ca sa vii la terapie. Poate simti pur si simplu ca vrei sa te intelegi mai bine. Sa nu mai traiesti pe pilot automat. Sa nu mai joci roluri. Terapia devine o oglinda in care nu vezi doar defecte, ci si resursele tale, nevoile uitate, partile tale vii care asteapta sa fie recunoscute.
„Cand ne dam voie sa fim cine suntem cu adevarat, viata incepe sa aiba gust” – nu pentru ca devine mai usoara, ci pentru ca e mai aliniata cu cine suntem pe dinauntru.

Ai voie sa nu stii de unde sa incepi
Procesul terapeutic nu arata la fel pentru toata lumea. Nu are un scenariu fix. Uneori incepi cu un gand vag, o tristete difuza, o dorinta de a intelege mai mult. Alteori vii din durere, din epuizare sau dintr-un moment de criza. Dar indiferent de unde incepi, important este ca incepi.
Terapia nu e o solutie rapida. Nu e o formula. Este un drum. Uneori cu suisuri si coborasuri, alteori cu pauze lungi. Dar este un drum al tau. Un loc in care poti sa te reconstruiesti, nu pentru altii, ci pentru tine.
„Vindecarea nu inseamna sa nu mai simti durerea, ci sa te imprietenesti cu ea si sa nu-ti mai fie frica.”
Daca simti ca ceva din ce ai citit aici a rezonat cu tine, poate e momentul sa-ti acorzi acest spatiu. Nu trebuie sa ai toate raspunsurile. Nu trebuie sa fii „pregatit”. E suficient sa fii dispus sa fii curios. Si restul... il descoperim impreuna.