
Cand cel mai mare conflict e intre cine esti si cine crezi ca „ar trebui” sa fii
June 12, 2025
Cand gandul nu mai tace – despre supraanaliza si oboseala mentala
June 19, 2025Despre hranirea emotionala si relatia cu mancarea
Te-ai intrebat vreodata de ce deschizi frigiderul cand nu stii ce simti?
Poate ca tocmai ai avut o discutie tensionata. Sau te-ai simtit singur. Poate a fost doar o zi lunga. Si, fara sa-ti dai seama, te trezesti in fata unei ciocolate, unei pungi de covrigei sau chiar a unei felii de paine cu unt si miere – pentru ca da, nu totul e despre junk food, uneori si “mancarea de acasa” devine alinare.
Relatia cu mancarea nu este doar despre nutrienti, calorii si mese echilibrate. Este si despre emotii. Despre cum ne inghitim frustrarea, cum mestecam tristetea sau cum rontaim anxietatea.
Acest articol e pentru tine, daca:
• Te-ai surprins mancand cand esti plictisit, stresat sau singur.
• Ti-ai promis de 100 de ori ca nu mai mananci seara, dar tot acolo ajungi.
• Simti vinovatie dupa ce mananci anumite lucruri si nu intelegi de ce.
• Ai o relatie complicata cu imaginea ta din oglinda si cu farfuria din fata ta.
• Vrei sa intelegi mai bine legatura dintre emotii si obiceiurile alimentare.

Ce este hranirea emotionala?
Pe scurt: mancatul emotional inseamna a manca ca raspuns la o emotie, nu la o nevoie fiziologica. E o forma de auto-linistire. Un mecanism de reglare afectiva. Un fel de "Hai sa-mi pun o felie de branza pe anxietate si sa vad daca trece."
Nu, nu este ceva „gresit” in sine. Toti facem asta uneori. Problema apare cand devine un tipar constant. Cand stomacul devine terapeutul nostru principal. Cand, in loc sa ne intrebam „Ce simt acum?”, ne intrebam „Unde e ciocolata?”.
Hranirea emotionala apare adesea pe nesimtite. O stare neplacuta se strecoara in noi – poate plictiseala, singuratatea, vinovatia, frustrarea – si creierul nostru, dresat in ani de experienta si reclame cu pizza aburinda, gaseste solutia: mancare de confort.
Foamea fizica vine treptat, poate fi amanata, e satisfacuta de aproape orice tip de mancare si se termina cand suntem plini.
Foamea emotionala, in schimb, e ca un copil de trei ani care urla „ACUM!”. Apare brusc, cere ceva anume (de obicei ceva sarat, crocant, dulce sau combinatia fatala de toate trei), si nu se da dusa cu un mar sau un iaurt. Are personalitate, preferinte, si o incapatanare demna de admirat.
E acea voce interioara care spune:
"Nu e chiar foame… dar parca ar merge ceva..."
Si acel „ceva” nu e o supa de legume.
Hranirea emotionala este, de fapt, o incercare de a umple un gol. Un gol care poate fi creat de stres, oboseala, respingere, anxietate, plictiseala sau chiar bucurie (da, si bucuria ne poate face sa sarbatorim cu tort chiar daca nici macar nu ne place blatul).
Pentru unii, mancarea devine o forma de pauza emotionala. O zona-tampon intre ei si lumea care cere prea mult. Pentru altii, e o forma de recompensa. O dovada ca au supravietuit inca o zi. Sau o modalitate de a nu mai simti – nimic, macar pentru cinci minute.
Asa cum spunea psihologul Geneen Roth: „Adevarata foame nu se afla in stomac. Se afla in inima si in suflet.”
In concluzie, hranirea emotionala e ceea ce se intampla cand folosim furculita pe post de pansament si frigiderul ca jurnal intim. Nu e „lipsa de vointa”, nu e „lacomie” – e un mecanism. Si ca orice mecanism, poate fi inteles, nu pedepsit.

De ce ajungem sa ne hranim cu emotii?
Pentru ca... functioneaza. Cel putin pe moment.
Pentru ca e rapid, e accesibil si nu cere prea multe explicatii. Mancarea nu te intreaba „Ce-ai patit?”, nu te judeca, nu te intrerupe si, cel mai important, nu iti spune sa te calmezi. Te lasa sa mesteci in pace.
In multe cazuri, hranirea emotionala nu este doar o alegere de moment, ci rezultatul unor ani de conditionare subtila. Inca din copilarie, am invatat – uneori fara sa ni se spuna direct – ca emotiile se pot „gestiona” cu ajutorul unei gustari.
• Ai cazut si ai plans? „Hai, nu mai plange, iti dau o bomboana.”
• Ai fost cuminte? „Bravo! Mergem la cofetarie!”
• Te-ai enervat? „Lasa, mama, ca-ti fac clatite sa-ti treaca.”
Rezultatul? In mintea noastra, s-a lipit ideea ca disconfortul emotional + mancare = liniste. Si chiar daca astazi nu mai asteapta nimeni la colt cu o eugenie cand plangi, creierul tau inca functioneaza pe acel algoritm vechi: „Emotie puternica? Hai la dulapul cu biscuiti.”
Mai mult, mancarea activeaza centri de placere din creier, eliberand dopamina – hormonul recompensei. E ca si cum ai primi un "bravo, ai supravietuit!" direct in sistemul nervos. Cine ar refuza asta, mai ales dupa o zi cu deadline-uri, trafic si doua conversatii pasiv-agresive?
In plus, traim intr-o cultura in care emotiile sunt adesea minimalizate. Ni se spune sa fim „puternici”, sa „nu exageram”, sa „vedem partea buna”. Asa ca, atunci cand simtim ceva intens, nu prea stim ce sa facem cu emotia respectiva. Nu stim cum sa o digeram – si, ironic, ajungem sa digeram altceva in locul ei.
Nu e de mirare ca, in lipsa unor strategii emotionale sanatoase, ajungem sa apelam la metoda rapida: mancatul.
Uneori, nici macar nu e vorba de tristete sau furie. Poate fi o forma de „umplere” atunci cand ne simtim goi. Sau un mod de a ne ancora cand totul pare prea haotic.
Sau, ca sa fim sinceri: pur si simplu ne plictisim. Si cumva, frigiderul devine cel mai vizitat obiectiv turistic din casa.
Iar partea cea mai „inteleapta” a corpului nostru – stomacul – ajunge sa fie cel care negociaza toate conflictele interne. Vrei sa tipi la cineva? Mai bine mananci un baton. Vrei sa plangi? Hai cu niste paste. Vrei sa simti ca ai control? Mananca ceva, macar acolo alegi tu.
In esenta, ajungem sa ne hranim cu emotii pentru ca mancarea pare o solutie rapida la o nevoie veche, nespusa si prea rar ascultata.
Nu pentru ca nu avem vointa, ci pentru ca ne lipseste spatiul in care sa fim cu adevarat intelesi. Iar pana gasim acel spatiu, ramanem cu varianta care n-a dat niciodata ochii peste cap cand am spus „azi chiar nu mai pot”: o prajitura si liniste.

Ce spun studiile?
Daca ai simtit vreodata ca nu esti singurul care mananca un pachet intreg de napolitane dupa o zi proasta, ai dreptate. Esti, de fapt, intr-o companie... stiintifica.
Un studiu celebru realizat de Epel et al. (2001) a demonstrat ca stresul cronic creste nivelul de cortizol – hormonul care nu doar ca ne face sa simtim ca alergam prin viata cu parul in flacari, dar si ca avem o pofta brusc inexplicabila de carbohidrati. In special de cei simpatici: dulci, grasi si prajiti.
Aparent, nu visam cand spunem „parca m-as arunca pe niste cartofi prajiti” dupa o zi grea. E biologie. Multumim, cortizolule.
Mai departe, cercetatorii Garg, Wansink si Inman (2007) au aratat ca oamenii aflati intr-o stare emotionala negativa consuma mai multe „mancaruri de confort” decat cei aflati intr-o stare neutra sau pozitiva. Dar – si aici e partea interesanta – doar daca au invatat in trecut ca mancarea le poate schimba starea.
Adica, nu doar tristetea e vinovata. E si amintirea subconstienta ca un anumit tip de mancare a functionat o data. E ca si cum creierul noteaza: „Atentie: clatite + zi proasta = ceva mai bine.”
Un alt studiu, de data asta mai amplu, publicat de Van Strien (2018), face un pas mai departe si arata ca mancatul emotional este un mecanism de coping (adica o metoda de adaptare), adesea invatat in copilarie, si asociat cu un risc mai mare de:
• tulburari alimentare (cum ar fi binge eating-ul),
• fluctuatii de greutate,
• niveluri crescute de depresie si anxietate.
Mai simplu spus: nu mancam doar ca sa ne simtim mai bine, ci ajungem sa ne simtim si mai rau, tocmai pentru ca am incercat sa ne simtim mai bine prin mancare. Un cerc vicios, elegant ambalat in glazura de ciocolata.
Si ca tot vorbim de cercetari, iata si o concluzie importanta a specialistilor in neurostiinte comportamentale: mancarea confortabila activeaza aceiasi centri din creier ca si alte forme de alinare emotionala (inclusiv relatiile umane). Cu alte cuvinte, o portie buna de piure poate declansa, temporar, aceeasi reactie chimica precum o imbratisare.
Nu e de mirare ca o ciorba calda „ca la mama acasa” poate parea mai eficienta decat un TED Talk motivational.
Dar, desi aceste reactii sunt reale, ele sunt si limitate. Mancarea poate calma creierul pentru o vreme, dar nu ii poate rezolva conflictele. Si stomacul nu este o unitate de procesare emotionala. E doar locul in care ajung efectele.
Intrebari si raspunsuri frecvente
1. Mancatul emotional e acelasi lucru cu tulburarile alimentare?
Nu. Desi se pot intersecta, mancatul emotional este un comportament relativ comun, care poate deveni problematic, dar nu este in sine o tulburare psihica. Tulburarile alimentare (ca anorexia, bulimia sau binge eating-ul) au criterii specifice si implica adesea suferinta intensa si disfunctionalitati semnificative.
2. E ceva in neregula cu mine daca mananc din emotie?
Nu. Dar e util sa-ti dai seama ce emotie incerci sa calmezi si de ce ai ajuns sa folosesti mancarea pentru asta. Cu cat constientizezi mai repede mecanismul, cu atat ai mai mult control asupra alegerilor tale.
3. De ce am pofta doar de anumite lucruri?
Pentru ca nu e vorba despre nutritie, ci despre simbolism. Ciocolata poate insemna alinare. Pastele cu branza – siguranta. Cartofii prajiti – rebeliune. Mancarea devine limbaj afectiv.
4. Pot sa ma opresc? Sau o sa mananc pe fond emotional toata viata?
Constientizarea este primul pas. Apoi, e nevoie de rabdare si blandete fata de tine. Nu despre control e vorba, ci despre intelegere. Si da, este posibil sa inveti alte moduri prin care sa-ti reglezi emotiile.

Ganduri care insotesc frecvent mancatul emotional:
Mancatul emotional nu incepe intotdeauna cu foame. De multe ori, incepe cu un gand. Un gand aparent banal, dar care contine in el o emotie nespusa, o nevoie neascultata, o rana care cere pansament... sau macar o ciocolata mica.
Hai sa vedem cateva exemple de ganduri familiare:
• „Nu mai pot. Macar mancarea asta imi face placere.”
Traducere: azi n-a mers nimic, dar punga asta de chipsuri n-o sa ma dezamageasca. Poate doar maine, cand ma uit in oglinda.
• „M-am enervat. Merit ceva bun.”
Acel „ceva bun” e, in mod misterios, aproape intotdeauna dulce. Niciodata nu spunem: „Sunt furios, merit un broccoli crud.”
• „Ma simt singur. Poate un desert ma ajuta.”
Spoiler: desertul nu te va suna inapoi. Dar pentru 10 minute, pare ca intelege.
• „Mi-e frica sa simt. Mai bine mananc ceva.”
Pentru ca simtitul doare, dar rontaiala amorteste. Si mai ales, rontaiala nu cere explicatii.
Aceste ganduri nu sunt semne de slabiciune. Sunt incercari de a face fata. Sunt un fel de „traduceri rapide” intre emotiile din interior si strategiile disponibile la suprafata.
Uneori, gandul vine si mai subtil:
• „Doar gust putin.” (traducere: in 10 minute am terminat tot pachetul.)
• „Asta e ultima oara cand mananc pe fond nervos.” (traducere: pana data viitoare.)
• „Daca tot am inceput, macar sa continui.” (traducere: logica emotionala la superlativ.)
Mancatul emotional vine adesea si cu o voce interioara critica, genul de comentator care te urmareste dupa fiecare inghititura si zice:
„Bravo, iar ai facut-o. Ce vointa grozava ai.”
Acest cocktail de placere si autocondamnare creeaza o dinamica toxica: mancam ca sa ne simtim mai bine, dar ne simtim si mai rau dupa ce mancam – si ce facem cand ne simtim rau? Ai ghicit: mancam iar.
E un ciclu familiar. Dar nu imposibil de intrerupt. Iar primul pas este sa ascultam gandul din spatele poftei. Poate ca nu are legatura cu foamea. Poate vrea doar sa spuna: „Mi-e greu. Am nevoie de ceva. De cineva. De mine.”
Iar daca tot trebuie sa-ti pui o intrebare inainte sa mananci emotional, incearca asta:
„Ce incerc sa hranesc acum?”
Ce ne lipseste cand cautam atat de mult in mancare?
Mancarea e concreta. Se vede, se simte, se mesteca. Poti sa o alegi, sa o controlezi, sa o asezi frumos in farfurie sau sa o rontai direct din punga, ascuns sub patura. Spre deosebire de emotii – care sunt vagi, alunecoase si uneori fac scandal fara sa stii exact de ce – mancarea pare mult mai cooperanta.
Dar, in realitate, cand ne intoarcem mereu si mereu la mancare in loc sa stam cu ceea ce simtim, asta spune ceva. Despre lipsa. Despre nevoi. Despre dorinte nespuse.
Ce ne lipseste, de fapt?
1. Conexiune
Nevoia umana cea mai profunda. Nu doar sa fim in preajma altora, ci sa fim vazuti, auziti, simtiti. Cand ne lipseste conexiunea cu ceilalti (sau chiar cu noi insine), mancarea poate deveni substitutul cel mai la indemana.
„Nu e nimeni cu mine, dar macar am fursecul asta.” – o forma modesta de alinare.
2. Calmare
Multi oameni mananca nu ca sa simta ceva, ci ca sa nu mai simta. E ca si cum ar incerca sa apese pe butonul de mute al vietii interioare. Iar o inghititura care trece usor poate parea, pentru cateva minute, mai eficienta decat o respiratie constienta sau o discutie dificila.
Dar linistea aia nu dureaza. Pentru ca e liniste de suprafata. Sub ea, tot acolo sunt valurile.
3. Validare
Cand ne simtim nevazuti, neimportanti sau invizibili, mancatul poate deveni o afirmare tacuta: „Exista. Merit. Primesc ceva.” Fie si un corn cu ciocolata. Mancarea devine dovada ca ne oferim ceva, cand altii poate nu ne-au oferit nimic.
4. Control
In haosul unei zile imprevizibile sau al unei vieti in care simti ca nu prea ai voce, alegerea a ce, cand si cat mananci poate deveni un soi de teritoriu personal. E linistea din mijlocul furtunii, o zona in care tu decizi. Sau macar asa pare.
5. Siguranta
Mancarea – mai ales cea din copilarie – ne poate duce inapoi intr-un timp in care lucrurile pareau mai simple. O supa clara, o paine prajita cu unt, o portie de orez cu lapte – sunt evocari ale unei sigurante afective. Chiar daca in realitate nu era totul perfect, gustul acela aduce cu sine o senzatie de „acasa”.
Dar poate cea mai profunda lipsa e lipsa unui spatiu unde sa simtim fara frica. Fara rusine. Fara sa ni se spuna „exagerezi” sau „trebuie doar sa fii mai pozitiv”. Un spatiu unde emotiile noastre nu sunt rusinoase, ci omenesti. Un loc in care nu trebuie sa le ingropam sub mancare ca sa le putem suporta.
Mancarea, oricat de buna ar fi, nu poate tine in loc un gol emotional. Poate doar sa-l mascheze temporar. Asa cum spunea Geneen Roth (si merita repetat): „Adevarata foame nu se afla in stomac. Se afla in inima si in suflet.”
Iar sufletul, oricat ai incerca, nu se umple cu napolitane.

Cum ajuta psihoterapia?
Psihoterapia nu iti ia painea de pe masa. Dar te poate ajuta sa intelegi de ce simti nevoia sa o mananci cand nu ti-e foame.
Terapia e un spatiu in care inveti sa-ti recunosti emotiile, sa le tolerezi, sa le exprimi. Sa te conectezi cu tine insuti intr-un mod mai bland. Sa descoperi alte surse de confort, in afara unei prajituri sau a unui chips la miezul noptii.
Nu e despre a-ti interzice placerea. E despre a intelege ce cauti, de fapt, in spatele acelei placeri.
Un exercitiu simplu, dar revelator
Nu e nevoie de aplicatii sofisticate, de cantarit portii sau de jurnal alimentar colorat cu markere pastel. Ai nevoie doar de un pic de sinceritate si de cateva intrebari puse exact in momentul ala in care mana ta se intinde automat catre frigider. Sau dulap. Sau sertarul ascuns cu „gustari pentru zile grele” (stim ca il ai).
Data viitoare cand simti nevoia sa mananci si nu esti sigur daca e foame adevarata sau altceva, opreste-te pentru 30 de secunde si intreaba-te:
1. Mi-e cu adevarat foame?
Adica foame-foame. In stomac, nu in suflet. Nu doar plictiseala, nu doar o pofta vaga. Daca tocmai ai mancat acum o ora si brusc ai nevoie disperata de un croissant, e posibil ca foamea sa nu fie de natura digestiva.
2. Ce simt, de fapt, acum?
Aceasta intrebare simpla e ca si cum ai aprinde lumina intr-o camera in care te-ai miscat pe intuneric. Poate descoperi ca esti obosit. Sau iritat. Sau nesigur. Sau poate ca ai avut o zi in care nu ti-a zis nimeni „Bravo”. E ok. Nu trebuie sa rezolvi totul acum. Dar e bine sa stii cu cine ai de-a face in interiorul tau.
3. Ce as avea nevoie in loc de mancare?
Raspunsurile pot fi surprinzatoare: o imbratisare. O pauza. Un pahar cu apa. O plimbare scurta. O vorba buna. Sau doar permisiunea de a te simti asa cum te simti.
Nu e nevoie sa opresti pofta cu forta. Uneori, e suficient sa o recunosti si sa o intrebi politicos ce vrea sa-ti spuna.
Poti chiar sa scrii pe o foaie (sau in aplicatia de notite):
• Ce mi s-a intamplat azi?
• Ce simt acum?
• Ce mi-as dori sa-mi ofere mancarea?
• Pot gasi asta si in alt mod?
Nu te ingrijora daca, la inceput, raspunsul la toate intrebarile e „nu stiu”. Acel „nu stiu” e mai onest si mai terapeutic decat orice „stiu” spus in graba.
E un semn ca ai inceput sa-ti pui intrebari. Si asta e deja o schimbare. E acel moment in care, pentru prima data, nu deschizi frigiderul automat, ci il deschizi constient – poate doar ca sa-l inchizi la loc si sa zici „hmm… interesant.”

In loc de concluzie
Relatia cu mancarea spune adesea mai multe despre relatia noastra cu noi insine decat despre nutritie. Mancam ca sa ne alinăm, ca sa ne protejam, ca sa ne oferim ceva ce altfel nu stim de unde sa luam. Si nu e rusinos. E omenesc.
Poate ca nu stim mereu sa ne spunem „e in regula sa simt ce simt”, dar stim sa ne spunem „hai sa luam ceva bun”. Poate ca nu stim cum sa cerem afectiune, dar stim cum sa cautam ciocolata. Poate ca nu stim cum sa stam cu disconfortul, dar stim cum sa ne ocupam mainile cu o farfurie plina.
Si stii ce? Uneori, e ok. Sa mananci emotional nu te face slab. Te face viu. Cu nevoi. Cu rani. Cu mecanisme de supravietuire pe care le-ai invatat ca sa faci fata.
Dar… daca vrei sa mananci o prajitura doar pentru ca iti place, si nu pentru ca esti trist. Daca vrei sa simti o emotie fara sa fugi de ea in frigider. Daca vrei sa te cunosti mai bine, nu doar prin ce ai in farfurie, ci prin ce simti in suflet – atunci merita sa faci loc in viata ta pentru mai multa constienta. Si poate si pentru terapie.
Pentru ca, asa cum mancarea poate fi o forma de grija, tot asa poate fi si ascultarea. Iar tu meriti sa fii ascultat. Cu blandete. Fara etichete. Fara solutii rapide. Fara „ar trebui”.
„Mancarea iti poate umple stomacul. Dar nu si golul din suflet.”
Poate ca drumul spre vindecare nu incepe cu o dieta. Ci cu o intrebare: „De ce simt nevoia sa mananc asta acum?”
Si poate, cu timpul, raspunsul nu va mai fi despre biscuiti.