
Corpul nu uita – despre legatura dintre emotii si senzatiile fizice
April 16, 2025
Ce e in spatele mastii de incredere? – despre personalitatile narcisice si nevoia de admiratie
April 24, 2025Acest articol e pentru tine, daca:
• Te-ai trezit vreodata transpirat dupa ce ai visat ca ai uitat sa mergi la un examen... desi ai terminat facultatea de 10 ani.
• Te-ai intrebat ce inseamna ca ai visat o pisica care iti vorbeste cu vocea sefului.
• Ai avut un vis atat de ciudat incat ai vrut sa-l povestesti, dar ai zis “mai bine nu, poate e ceva in neregula cu mine”.
• Te fascineaza sau te sperie intensitatea viselor tale si ai vrea sa intelegi ce rost au.
• Ai auzit ca Freud credea ca visul e “drumul regal catre inconstient” si ai vrea sa afli ce inseamna asta.
Atunci ramai cu mine – pentru ca urmeaza o calatorie printre simboluri, semnificatii, conflicte interne si revelatii onirice.

Cand dormim, mintea noastra nu doarme
In timp ce corpul nostru se relaxeaza si adoarme, mintea... devine artista. Cu scena libera si fara cenzura constienta, creierul isi ia libertatea sa scrie scenarii mai bizare decat orice film premiat la Cannes. Se pare ca atunci cand dormim, creierul devine chiar mai creativ decat in stare de veghe – si uneori cu o imaginatie care ar putea concura cu Salvador Dali.
Visele ne poarta prin lumi absurde, intalniri imposibile si emotii intense. Ne visam in trecut, in viitor, pe Luna sau intr-un metrou care circula printr-o biblioteca subterana. Putem avea o discutie filosofica cu o balena, putem merge la nunta fostului nostru profesor de chimie... pe Marte. Si totul pare perfect logic, pana cand ne trezim.
Dar de ce visam? Si mai ales, de ce visam atat de... ciudat?
Unii viseaza ca alearga in slow motion pe holurile liceului, iar clopotelul suna ca alarma unei masini. Altii, ca isi pierd dintii in timp ce canta la karaoke, sau ca se trezesc goi intr-o sala de sedinte unde colegii aplauda (de ce aplauda? nimeni nu stie). Sunt vise care, la prima vedere, par haotice sau fara sens. Insa ele contin o incarcatura emotionala uriasa, un continut simbolic adesea mai clar decat pare.
Si apoi mai e visul acela clasic: cauti disperat o toaleta, o gasesti, dar e fie infundata, fie fara usa, fie pe o scena cu reflectoare. Se pare ca in vis nu gasesti niciodata baia. Serios, e ca un reality show regizat de Freud si filmat de anxietatea ta. Dar nici acest vis nu e lipsit de semnificatie – de multe ori exprima dificultatea de a elibera ceva, de a lasa sa curga emotiile, de a gasi un spatiu interior sigur pentru exprimare.
In psihanaliza, nimic nu e intamplator. Nu conteaza cat de absurd, de ciudat sau de comic pare visul – el are un sens. E o fereastra spre inconstient, unde lucrurile pe care nu le putem spune cu voce tare – frici, dorinte, conflicte – se exprima intr-un limbaj simbolic, poetic... si uneori foarte, foarte creativ.
Asa ca, da – poate ca e ciudat ca ai visat ca te urmareste un strugure urias pe role. Dar poate acel strugure poarta cu el mai mult decat pare. Poate e stresul tau de la munca, sau poate doar... nu ai mai mancat fructe de trei zile si subconstientul tau protesteaza in stil artistic.
Oricum ar fi, visele merita sa le privim cu un zambet si cu o curiozitate sincera. Nu sunt defectiuni ale mintii, ci mesaje codificate din partea celor mai profunde straturi ale noastre.
Regizorul din umbra: cum pune in scena visul dorintele si conflictele tale
De ce visam? Raspunsurile sunt multe, dar inca ne aflam in zona misterioasa unde stiinta, arta si psihanaliza danseaza impreuna in cerc. Un lucru e sigur: visul nu e doar o “greseala” de procesare nocturna. Nu e doar zgomot de fundal in creierul nostru obosit. Este, de multe ori, o poezie scrisa de inconstientul nostru cu cerneala simbolurilor.
Sigmund Freud, omul care a pus visul in centrul hartii psihicului, spunea ca “visul este drumul regal catre inconstient”. Adica este una dintre cele mai directe cai prin care ce e ascuns in noi incearca sa iasa la suprafata – insa intr-un mod camuflat, travestit, codificat. In viziunea lui, visul era o dorinta reprimata care gaseste o forma acceptabila sa fie exprimata. Cumva, visul negociaza cu politia morala interioara (Supraeul) si reuseste sa strecoare o idee interzisa intr-o poveste inofensiva – de exemplu, despre o prajitura cu ochi care iti cere sa o mananci.
Freud spunea si ca visul este “paznicul somnului” – o expresie absolut geniala. In loc sa ne trezeasca brusc cand apare o neliniste psihica, visul vine si ne da o poveste. Ne adoarme conflictul cu metafora. Asa reusim sa dormim in continuare... desi, in fundal, mintea noastra desfasoara o intreaga drama interioara.
Carl Jung, colegul devenit adversar teoretic al lui Freud, a adus o completare importanta: visele nu sunt doar despre dorinte interzise, ci si despre ghidaj. Ele pot avea o functie compensatorie (cand ne arata ceva ce ne lipseste in viata constienta) sau o functie prospectiva (cand ne arata incotro ne indreptam, psihic vorbind). Jung vedea visul ca pe un mesaj de la Sine – acel nucleu profund al personalitatii noastre, care vrea sa ne integram, sa ne cunoastem, sa ne echilibram. Si uneori, mesajul acesta vine printr-o balena care ne spune sa ne schimbam jobul.
In psihanaliza moderna, visul este vazut ca un text oniric – un discurs pe care mintea il produce in somn, dar care poate fi “citit” si inteles intr-o relatie terapeutica. Nu e un puzzle cu o singura solutie, ci mai degraba o poezie polisemantica. Si aici apare ideea de lucru cu visul: sa-l povestesti, sa-l reasculti, sa vezi ce asocieri iti trezeste. Visul devine un material viu, cu care terapeutul si clientul construiesc sens, impreuna.
A interpreta un vis nu inseamna sa-ti deschizi un dictionar cu simboluri si sa vezi ca “sarpele inseamna sex, avionul inseamna ambitie si pisica inseamna independenta” (desi da, uneori pisica poate fi fix despre asta). E mai degraba ca si cum ai traduce un poem scris intr-un dialect pe care doar tu il vorbesti.
Asadar, functia visului nu e sa ne bage in ceata, ci sa ne aduca lumina. Dar o face in stilul sau propriu: poetic, simbolic, adesea haotic – dar plin de adevaruri ascunse.

Cand un vis banal poate transmite un conflict intern
Ai visat vreodata ca esti intr-un supermarket si nu gasesti niciodata iesirea? Sau ca esti pe o scena si toti asteapta sa spui ceva... dar tu nu stii replica? Sau poate ai visat ca iti cauți telefonul disperat, desi in vis aveai... patru maini?
La prima vedere, sunt doar niste vise bizare, poate chiar plictisitor de repetitive. Dar in psihanaliza, exact aceste vise aparent “banale” sunt cele mai interesante. De ce? Pentru ca, sub aceasta banalitate, se poate ascunde un conflict intern intens, care isi cauta o forma de exprimare sigura. Iar visul – cu limbajul sau simbolic, cu logica sa flexibila si umorul lui involuntar – devine mediul ideal pentru acest “mesaj ascuns”.
Sa luam un exemplu simplu: visezi ca esti intr-un lift care nu merge. Apesi toate butoanele, te uiti la etaje, usile se deschid dar... nimic. Liftul nu urca, nu coboara. Ramane blocat. Daca te uiti doar la suprafata, ai putea zice “ah, am urcat ieri cu liftul si probabil mi-a ramas in minte”. Dar daca stai sa te intrebi ce simti in vis – poate frustrare, panica, neputinta – poti incepe sa vezi visul ca pe o metafora a unei stari interne. Poate te simti “blocat” intr-o relatie, la job, in viata personala. Poate simti ca, oricat ai incerca, nu poti “urca” spre ceva ce iti doresti. Si da, poate in viata de zi cu zi zambesti si spui ca totul e ok... dar visul nu se lasa pacalit. El pune blocajul tau emotional intr-un lift si apasa pe toate butoanele.
Un alt exemplu clasic: visezi ca esti la o petrecere, dar nimeni nu te vede. Esti acolo, saluti, vorbesti, dar oamenii trec pe langa tine ca si cum n-ai exista. Poate te trezesti cu un sentiment vag de tristete sau singuratate. Visul devine o oglinda a unei frici interioare – frica de a nu fi vazut, auzit, recunoscut. E banal ca scenariu, dar profund ca traire.
Uneori, visele ne arata conflictele noastre interne intr-un mod aproape ironic. Poate visezi ca mergi la interviu pentru jobul vietii tale, dar uiti sa te imbraci si ajungi acolo in pijama cu iepuri roz. Sau ca esti gata sa sustii o prezentare, dar in loc de slide-uri ai... fotografii din copilarie cu tine plangand in cada. Inconstientul tau iti sopteste ceva – despre vulnerabilitate, frica de a fi expus, teama de a nu fi “suficient”.
Freud spunea ca visul este “realizarea mascata a unei dorinte”. Adica dorinta exista, dar ca sa poata trece de “vama psihica” a Supraeului (acea instanta morala interioara care zice mereu “nu e frumos ce faci”), ea trebuie sa se deghizeze. Asa ca se imbraca in simboluri: un avion poate fi o dorinta de evadare, o casa fara usi poate fi o frica de intimitate, o pisica zburatoare poate fi... ok, uneori nici Freud nu avea raspunsuri rapide.
Important este sa nu judeci visul dupa aparente. Ce pare banal poate fi incarcat de sensuri. Si, uneori, ceea ce pare ridicol sau amuzant contine o rana emotionala adanca, care tocmai prin vis incearca sa fie vazuta – fara a te speria, fara a te rani, ci doar soptit, in stilul poetic si confuz al inconstientului.
Asadar, data viitoare cand visezi ca alergi dezorientat printr-un aeroport unde toate zborurile sunt spre “destinatii necunoscute”, nu te grabi sa ignori. Intreaba-te: oare ce parte din mine se simte pierduta? Sau poate... ce parte tanjeste dupa o schimbare pe care nu o pot formula inca in cuvinte?
Ce inseamna ca visam „cu subinteles”?
„Visul este o scena in care joc, regizez si privesc in acelasi timp.” – Carl Gustav Jung
Cand spunem ca un vis are „subinteles”, nu ne referim la genul de gluma pe care o spui la cina si toata lumea incepe sa rada cu subinteles, dar tu nu intelegi de ce. In cazul viselor, subintelesul nu e o aluzie stanjenitoare, ci o poveste simbolica despre ce simtim, ce ne framanta si ce n-am avut curajul sa gandim in stare de veghe.
Visele sunt expertul nostru interior in metafore. Nu spun lucrurile pe fata, pentru ca inconstientul nu functioneaza in limbajul logicii – ci in imagini, emotii si asocieri. Asa ca, in loc sa visezi ca „ma simt blocat la job”, vei visa ca te afli intr-o camera fara ferestre, cu pereti care se apropie incet-incet. Ai inteles mesajul? Corpul tau da.
Visam cu subinteles atunci cand imaginea din vis spune ceva ce nu putem (sau nu vrem) sa recunoastem direct. Sa luam un exemplu: visezi ca esti intr-o masina, dar nu tu esti la volan – cineva cunoscut (sau necunoscut!) conduce, iar tu te simti nelinistit. O fi doar un vis despre trafic? Poate. Sau poate e o metafora despre o situatie din viata ta in care simti ca nu ai control. Ca altcineva ia deciziile in locul tau. Sau poate ca o parte din tine vrea sa „lase pe altul sa conduca” – sa renunte la control, dar nu stie cum.
Alt exemplu: visezi ca iti cade parul. Horror. Dar si clasic. Acesta e unul dintre cele mai frecvente vise legate de anxietate, frica de pierdere, de schimbare, de imbatranire, de pierderea „puterii personale”. Nu inseamna ca urmeaza sa ramai fara par – ci ca o parte din tine se simte vulnerabila, poate chiar “descoperita”.
Sau visezi ca iti pierzi dintii. Pare hilar, dar daca e sa adunam marturii, e probabil unul dintre top 5 cele mai comune vise. Nu e despre stomatolog, ci despre anxietatea de a pierde ceva important: controlul, imaginea de sine, puterea de a te exprima.
Visam cu subinteles si atunci cand apar personaje care nu sunt ce par. De exemplu, visezi ca fostul tau profesor de sport iti declara iubirea si vrea sa plecati intr-o calatorie cu rulota. Bizar, nu? Si totusi, poate nu e despre profesor, ci despre o parte din tine care vrea sa se simta dorita, libera, spontana – si, evident, iubita intr-o rulota.
In psihanaliza, se spune ca visul are doua niveluri: continutul manifest (ce povestesti tu dimineata) si continutul latent (ce se ascunde dincolo de imagini). Partea manifestata e ca o piesa de teatru absurda. Partea latenta e scenariul emotional care a inspirat piesa. Si aici vine rolul interpretarii – sa mergem dincolo de aparente.
Desigur, interpretarea nu inseamna sa luam fiecare vis si sa-l transformam intr-un diagnostic. Daca visezi ca mananci o omleta cu pixuri, nu inseamna ca ai o tulburare grava. Poate doar ai mancat tarziu si ai visat digestiv cu subinteles artistic. Insa, daca visezi frecvent lucruri care iti trezesc emotii puternice – frica, rusine, dorinta, confuzie – merita sa te intrebi: ce vrea acest vis sa-mi comunice? Ce parte din mine incearca sa fie ascultata?
Visele „cu subinteles” sunt, de fapt, vise cu mesaj. Nu sunt coduri secrete pe care le rezolvi cu lupa si creionul pe marginea patului, ci mai degraba povesti simbolice care spun adevaruri greu de exprimat direct. Si uneori, cea mai banala imagine din vis – o floare, o usa, un catel vorbitor – poate deveni cheia unei intelegeri profunde despre tine.

6 lucruri pe care visele incearca sa ti le spuna (fara sa te sperie prea tare)
1. De ce visez asa intens cand sunt stresat?
Pentru ca mintea ta munceste si noaptea. Stresul nu se opreste la apusul soarelui – doar se pune pijamaua si intra in vis. Atunci cand esti stresat, anxios sau emotional incarcat, creierul tau cauta o supapa. Si ce face? Iti livreaza un vis in care te urmareste un flamingo roz cu o tigaie in mana. Nu ca ar avea ceva cu tine flamingoul, dar visul acela poate exprima o tensiune interna – o neliniste, o lupta, o dorinta neimplinita. Pe scurt: visele reflecta incercarea creierului de a procesa emotional ce traiesti. Uneori reusesc. Alteori... ies lucruri foarte bizare.
2. De ce ma tot visez in acelasi loc sau situatie?
Pentru ca visul, la fel ca Netflix-ul, are functia “continua redarea”. Cand un conflict intern e inca activ, visul revine. Are o idee importanta si nu se lasa pana nu-l asculti. Repetitia este modul inconstientului de a spune: “Hei, aici e ceva nerezolvat!”. Daca te visezi mereu intr-o scoala in care nu stii la ce sala ai examen, poate ca inca porti cu tine o anxietate legata de evaluare, performanta sau frica de esec. Visul se intoarce pentru ca mesajul inca asteapta sa fie auzit.
3. E normal sa visez lucruri “inadecvate”?
Absolut. In vis, nu exista cenzura sociala sau reguli de politete. Inconstientul nu tine cont de codul bunelor maniere. Asa ca da, e normal sa visezi lucruri socante, interzise sau bizare – de la fosti parteneri pana la sefi in ipostaze ciudate sau tu dansand pe masa intr-un mall. Asta nu inseamna ca ai dorinte “gresite” sau ca ar trebui sa te simti vinovat. Visul este o fereastra catre zone ale psihicului pe care nu le putem explora in stare de veghe. Nu te judeca pentru ce visezi. Judeca doar... cat de bun era soundtrack-ul din vis.
4. Pot visele sa prevesteasca viitorul?
Din perspectiva psihanalitica, visele nu sunt bilete de loto. Nu ne arata viitorul in sens predictiv, dar pot fi anticipative. Ce inseamna asta? Ca pot reflecta o directie interna, o tendinta care “cere” sa fie recunoscuta. De exemplu, daca visezi ca fugi constant, poate ca in viata reala fugi de o alegere. Sau daca visezi ca te muti intr-o casa noua, poate psihicul tau simte nevoia unei schimbari. Visul nu-ti spune ce se va intampla, dar iti arata ce se misca deja in interiorul tau.
5. De ce nu-mi amintesc ce am visat?
Pentru ca in clipa in care te trezesti, creierul prioritizeaza realitatea – si visul se estompeaza rapid, ca o scrisoare scrisa pe zapada. Dar asta nu inseamna ca visul nu a contat. Uneori ne trezim cu o stare emotionala – o neliniste, o bucurie, o curiozitate – chiar daca nu ne amintim visul. Asta inseamna ca visul si-a facut treaba: a procesat ceva, a adus la suprafata o emotie, chiar daca “povestea” s-a pierdut.
Pro tip: daca vrei sa-ti amintesti visele mai des, tine un carnetel langa pat si noteaza imediat ce iti vine in minte cand te trezesti. Si chiar daca scrii “pantof gigantic si soacra pe o barca” – scrie. De acolo poate incepe explorarea.
6. Toata lumea viseaza?
Da! Chiar si cei care spun “eu nu visez niciodata” viseaza – doar ca nu-si amintesc. Somnul REM, etapa in care apar cele mai intense vise, este o parte esentiala a ciclului nostru de somn. Studiile arata ca si bebelusii viseaza (desi probabil viseaza despre biberon si culori vagi). Deci da, cu totii visam – chiar si cainele tau atunci cand da din labute in somn.
Ce spun studiile despre vis?
Desi visele par desprinse dintr-un film de arta experimental, ele au fost si continua sa fie studiate serios de cercetatori din toata lumea. Si ce s-a descoperit pana acum ne spune ceva foarte clar: visele nu sunt “zgomot de fond”, ci au un rol important in sanatatea noastra emotionala, mentala si chiar biologica.
1. Creierul lucreaza intens in timpul somnului REM
Un studiu realizat la Harvard Medical School a aratat ca in timpul somnului REM (Rapid Eye Movement) – etapa in care visam cel mai intens – creierul este extrem de activ. Zonele implicate in procesarea emotiilor (precum amigdala) sunt foarte „aprinse”, in timp ce cortexul prefrontal – responsabil cu logica si gandirea rationala – este mai „linistit”. Cu alte cuvinte, in timpul visului, inima preia fraiele de la creier. Ratiunea face o pauza de cafea, iar emotiile scriu scenariul.
Aceasta combinatie ne ajuta sa procesam trairi intense, conflicte nerezolvate, dorinte si frici. Visul devine un fel de “psihoterapie interna” – improvizata, simbolica, dar adesea eficienta.
2. Visele ajuta la reglarea emotionala
Un alt studiu, publicat in jurnalul Consciousness and Cognition, a demonstrat ca visele ne ajuta sa ne adaptam emotional. Participantii care visau despre evenimente emotionale aveau tendinta de a procesa mai bine acele emotii in timpul zilei. Practic, visul functioneaza ca un fel de „digestie emotionala” – iti mesteca grijile noaptea ca sa nu-ti ramana pe stomac ziua.
Unul dintre cercetatori a descris visul ca pe “un laborator nocturn” in care testam, repetam si integram trairile noastre. Suna aproape romantic, dar si foarte eficient.
3. Visele pot influenta deciziile si comportamentele
Cercetarile de la Universitatea din Geneva au aratat ca persoanele care isi amintesc si reflecteaza asupra viselor lor au tendinta sa ia decizii mai constiente, sa fie mai empatici si sa aiba un nivel mai ridicat de inteligenta emotionala. Cu alte cuvinte, daca stai putin si te gandesti la visul in care mancai spaghete cu dalmatieni intr-un parc subacvatic, s-ar putea sa devii mai bun la a intelege si gestiona propriile emotii.
Si poate, cine stie, iti gasesti si o idee geniala de roman.
4. Privarea de somn REM afecteaza sanatatea mentala
Un alt lucru important descoperit de cercetatori este ca daca nu ajungem la somnul REM – adica la faza in care visam – riscam sa ne destabilizam emotional. Studii pe voluntari care au fost treziti de fiecare data cand incepea REM-ul au aratat ca, in doar cateva zile, participantii deveneau iritati, anxiosi si confuzi. Deci da, avem nevoie de vise ca sa nu o luam razna. Literalmente.
5. Visele recurente sunt semnale psihice
Conform unui studiu publicat in Frontiers in Psychology, visele recurente (genul acela in care iar pierzi trenul sau iar esti la scoala fara sa stii ce curs ai) sunt legate de conflicte nerezolvate sau nevoi psihice neexprimate. Creierul revine la aceeasi poveste ca un regizor obsedat de o tema, pana cand mesajul este inteles. E ca si cum visul ti-ar spune “Buna, sunt tot eu. Inca astept sa discutam.”
Toate aceste studii sustin o idee fundamentala: visele nu sunt un fenomen secundar, ci o parte esentiala din felul in care functionam psihic. Sunt un limbaj de comunicare intre constient si inconstient, intre ceea ce stim si ceea ce inca nu ne permitem sa stim. Si cand le luam in serios – nu rigid, ci cu curiozitate si deschidere – putem ajunge la insight-uri profunde despre noi insine.

Cum te poate ajuta psihoterapia sa intelegi visele?
„Visele nu se interpreteaza, se asculta.” – Jacques Lacan
Te-ai trezit vreodata dintr-un vis atat de intens incat ai stat cu ochii in tavan si te-ai intrebat: “Oare ce a fost asta?” Poate a fost frumos, poate a fost ciudat, poate a fost infricosator... dar ai simtit ca are un sens. Un sens care iti scapa printre degete. Ei bine, exact in acest punct intra psihoterapia in scena – nu ca sa-ti dea “traducerea corecta”, ci ca sa te insoteasca in descifrarea propriului tau alfabet oniric.
In special in psihoterapia psihanalitica, visele nu sunt tratate ca simple curiozitati sau distractii de la munca de “rezolvat probleme”. Dimpotriva. Ele sunt considerate materiale valoroase – mesaje de la tine pentru tine, venite din straturi ale psihicului pe care, de multe ori, nu le accesezi in stare de veghe.
Terapia nu interpreteaza visele ca intr-un dictionar de simboluri
Nu, terapeutul nu se uita la tine si zice “ai visat o pisica? Aha, sigur e despre mama!”. Nu functioneaza asa. In terapie, lucrul cu visele se face pe baza asociatiilor personale – adica pe ce inseamna pentru tine acel simbol. Pentru unii, o pisica poate insemna caldura, pentru altii libertate, iar pentru altii... trauma din copilarie cu motanul vecinului. Totul depinde de tine.
Psihoterapeutul te poate intreba:
• Ce iti vine in minte cand te gandesti la imaginea X din vis?
• Ce emotie ai simtit in acel moment din vis?
• Cu ce situatie actuala din viata ta ai putea asocia acest vis?
In acest fel, visul devine un portal catre o realitate interna pe care, altfel, ai lasa-o in ceata.
Visele in terapie: un fir rosu printre episoadele vietii tale
Pe parcursul terapiei, visele pot crea un fir rosu – teme care revin, simboluri recurente, emotii care insista sa fie intelese. Un vis nu e niciodata “doar un vis”. De multe ori, e o repetitie metaforica a ceva ce traiesti si nu poti pune in cuvinte. Sau un avertisment. Sau un indemn. Sau o usa care asteapta sa fie deschisa.
Uneori, visul aduce in terapie ceea ce nu poti (inca) spune. Persoanele care spun “nu stiu ce sa zic azi, nu am nimic de povestit” si apoi isi amintesc un vis, pot descoperi ca exact acel vis le deschide drumul spre ceva profund si nespus.
Terapia te ajuta sa nu fugi de ceea ce visul vrea sa arate
Sunt vise care ne trezesc cu un nod in gat. Sau cu o rusine inexplicabila. Sau cu o dorinta care ne da peste cap. In terapie, ai un spatiu sigur sa explorezi aceste trairi – fara sa fii judecat, fara sa ti se spuna “e normal” sau “nu e normal”. Pentru ca, sincer... in vis totul e normal. Si totul merita inteles.
Nu toate visele au nevoie de o „rezolvare”
Uneori, intelegerea nu vine instant. Poate vor trece saptamani sau luni pana cand un vis va avea sens. Poate ca sensul nu vine in cuvinte, ci intr-o emotie care se leaga cu o situatie de viata. Terapeutul nu e acolo sa-ti „rezolve” visul, ci sa te ajute sa-l lucrezi, sa-i faci loc, sa vezi unde duce. E ca si cum, impreuna, ati cerceta o harta a mintii tale desenata in creion, noaptea.
Visele in terapie pot deveni aliati in procesul de autocunoastere
Visele aduc material proaspat, viu, autentic in terapie. Sunt uneori crude, alteori jucause. Dar mereu sunt despre tine. Si faptul ca le aduci in terapie inseamna ca iti dai voie sa te explorezi mai profund. Ca vrei sa stii ce se ascunde in spatele mastilor, al obisnuintelor, al „sunt bine, mersi”.
In fond, cum zicea Jung:
„Visul este o fereastra catre lumea interioara. Daca o deschizi, nu stii ce o sa vezi, dar sigur o sa te vezi mai clar.”
Principii de retinut
Daca ai citit pana aici, deja stii ca visele nu sunt niste episoade random produse de creierul tau pentru divertisment nocturn. Ele au sens. Au stil. Au un mesaj. Si mai ales, au o legatura profunda cu ce traiesti, ce simti si ce (inca) nu stii despre tine. Ca sa recapitulam – si poate chiar sa lipim pe frigiderul mintii cateva idei-cheie – iata cateva principii despre vise, asa cum le intelege psihanaliza (si, speram, si tu acum):
1. Nimic in vis nu este intamplator
Chiar si cele mai absurde elemente – un elefant pe role, o usa care duce direct in mare, sau o banana care tipa la tine – pot avea o semnificatie simbolica. Nu inseamna ca trebuie sa cauti cu lupa sensul ascuns al fiecarui vis, dar merita sa le tratezi cu un pic de atentie si curiozitate.
2. Visele nu mint, dar nu spun adevarul direct
Ele sunt sinceritatea inconstientului, dar intr-o forma criptata. Ca si cum emotiile tale ar scrie poezie cu ajutorul creierului tau adormit. Visul spune ce simti, dar folosind metafore si simboluri. Nu e despre ce pare, ci despre ce semnifica pentru tine.
3. Simbolurile nu sunt universale – sunt personale
Sarpele poate insemna frica pentru cineva, tentatie pentru altcineva si animalul de companie al verisoarei tale in adolescenta. Asa ca nu te baza pe dictionare de vise de tipul “apa inseamna nastere, avionul inseamna succes” – ci intreaba-te: ce inseamna pentru mine acel simbol?
4. Visele pot reflecta conflicte, dorinte sau nevoi inconstiente
Uneori visul este despre ce nu poti spune ziua. Alteori despre ce nu stii ca vrei. Sau despre ce vrei, dar nu poti recunoaste nici in gand. Visul e oglinda necrutatoare, dar subtila, a lumii tale interioare. Si uneori... are simtul umorului.
5. Visul nu cere interpretare, ci ascultare
Nu trebuie sa gasesti imediat sensul. Uneori, e de ajuns sa stai cu visul, sa il povestesti, sa il lasi sa lucreze in fundal. Sa-i dai timp. Interpretarea nu e un test cu un singur raspuns corect, ci un proces care se construieste in relatia cu tine si, eventual, cu terapeutul tau.
6. Visele pot fi aliati in procesul de vindecare si transformare
Cand le dai voie sa vorbeasca, visele pot aduce insight-uri valoroase. Pot scoate la suprafata emotii reprimate, pot da voce unor nevoi uitate sau pot repara, in simbol, ceea ce s-a rupt in realitate. Sunt, uneori, inceputul unei transformari interioare autentice.

Ce poti face cu visele tale?
Acum ca am stabilit ca visele tale nu sunt doar un “film de noapte” difuzat pe Netflix-ul inconstientului, apare o intrebare importanta: ce faci cu ele? Le ignori? Le spui prietenilor la cafea ca ai visat ca erai un samurai pe o insula plutitoare si apoi treci mai departe? Sau... le transformi intr-un instrument de autocunoastere si dezvoltare?
Daca alegi varianta a doua (bravo!), iata cateva moduri prin care poti lucra cu visele tale:
________________________________________
1. Tine un jurnal de vise
Dimineata, imediat dupa ce te trezesti (si inainte sa pui mana pe telefon pentru doomscrolling), ia un carnetel si noteaza orice iti amintesti din vis. Nu conteaza daca e o imagine, o emotie, un cuvant, o scena haotica sau doar un vibe ciudat. Scrie-le. In timp, vei observa teme recurente, simboluri care reapar, trairi care se cer intelese. Jurnalul de vise poate deveni o harta fascinanta a lumii tale interioare.
Pro tip: daca visezi des si vrei sa te si distrezi, poti da fiecarui vis un titlu creativ. Exemplu: „Fuga de melcul urias – o drama in 3 acte”.
________________________________________
2. Povesteste-ti visul
Uneori, simplul fapt ca pui visul in cuvinte te ajuta sa-l intelegi mai bine. Spune-l cu voce tare, scrie-l unui prieten apropiat sau povesteste-l terapeutului (bonus: terapeutul nu te va privi ciudat cand zici ca ai visat ca vorbesti cu frigiderul despre anxietate). Pe masura ce vorbesti, iti vor veni si alte detalii si, uneori, apar si insight-urile.
________________________________________
3. Joaca-te cu simbolurile
Intreaba-te: daca acest vis ar fi un film, care ar fi genul lui? Cine sunt personajele si ce rol joaca ele in viata mea? Ce parte din mine ar putea fi reprezentata de ele? Simbolurile nu sunt acolo doar ca sa para misterioase – sunt purtatoare de sens emotional. Si, uneori, de umor.
________________________________________
4. Deseneaza-l sau schiteaza-l
Chiar daca “nu stii sa desenezi”, pune pe hartie o imagine, o scena sau un simbol din vis. Nu trebuie sa fie estetic – important e sa exprime ceva. Actul de a pune in forma vizuala un continut oniric poate aduce claritate, emotie si... uneori, surpriza. Cine stia ca poti desena o emotie sub forma de masina de spalat cu ochi?
________________________________________
5. Reia visul in imaginatie
Daca un vis te-a impresionat, poti face un mic exercitiu de imaginatie activa: inchide ochii si intoarce-te acolo. Ce ai vrea sa faci diferit? Ce ai vrea sa spui? Cu cine ai vrea sa vorbesti? Aceasta tehnica (inspirata de Jung) te poate ajuta sa continui un dialog interior care altfel s-ar fi pierdut. E ca si cum ai intra din nou in vis, dar de data asta... mai constient.
________________________________________
6. Vorbeste despre ele in terapie
Nu in ultimul rand, adu visele tale in cabinet. Terapeutii chiar se bucura cand aud “Am avut un vis pe care vreau sa-l discutam”. Pentru ca visul poate fi o cheie. Sau o fereastra. Sau o usa secreta care duce spre o parte a ta care asteapta sa fie auzita.
________________________________________
Visele tale nu sunt “ciudate” – sunt autentice. Sunt modul in care o parte adanca din tine iti vorbeste atunci cand totul e linistit si lumea exterioara tace. Asa ca nu le ignora. Da-le loc, da-le timp si – mai ales – da-ti voie sa fii curios fata de ele.
Ce vrea visul tau sa iti spuna?
„In vis, logica ia o pauza, dar adevarul continua sa vorbeasca.” – autor necunoscut (posibil inconstientul tau)
Poate ca visul tau de azi-noapte ti s-a parut doar un episod bizar in care te certai cu o umbrela care vorbea cu vocea fostului tau partener. Sau poate ai visat ceva atat de frumos incat te-ai trezit cu un zambet larg si o stare de liniste greu de explicat. Oricare ar fi fost povestea, un lucru e sigur: visul tau vrea sa-ti spuna ceva.
Poate vrea sa-ti atraga atentia asupra unei frici pe care inca o ignori.
Poate vrea sa-ti reaminteasca o dorinta pe care ai impachetat-o frumos si ai ascuns-o in dulapul “nu e momentul acum”.
Poate incearca sa repare o rana, sa-ti ofere o imagine de consolare, sau sa creeze un spatiu unde te poti exprima fara judecata.
Sau poate vrea doar sa-ti aminteasca, in stilul sau teatral, ca in tine se afla mai multe lumi decat ai crezut vreodata.
Visele nu sunt acolo ca sa ne incurce. Sunt acolo ca sa ne aduca mai aproape de cine suntem cu adevarat. Ca sa ne puna oglinda in fata, dar o oglinda din ceata, simbol si dor. Nu ne dau raspunsuri directe, dar ne dau indicii. Si uneori, ne ofera exact acea imagine, acea emotie, acea metafora de care avem nevoie ca sa incepem o schimbare.
Daca ti-ai pierdut busola interioara, visul s-ar putea sa fie deja cu lanterna in mana, semnalandu-ti o directie.
Daca te simti blocat, visul poate fi un mesaj subtil ca ceva in tine stie deja care ar fi pasul urmator.
Daca nu te mai recunosti, visele pot fi locul in care, paradoxal, te intalnesti din nou cu tine – poate intr-o forma ciudata, dar profunda.
Si daca nu stii de unde sa incepi, daca simti ca mesajul visului tau e prea ambiguu sau coplesitor, psihoterapia poate fi acel spatiu unde simbolurile devin mai clare, iar vocea interioara – mai usor de auzit.
Pentru ca uneori, cea mai sincera parte din tine vorbeste... in vis.